Elämää siirtokuntien varjossa

Tänään aloitimme perehtymisen toiminta-alueeseemme. South Hebron Hills on alue Länsirannan eteläosissa, ja asuinkaupunkiamme Yattaa lukuunottamatta se on suurimmaksi osaksi C-aluetta. Se tarkoittaa, että aluetta hallinnoi miehittäjävalta. A-alueesta, esim. Yattasta, vastaa Palestiinalaishallinto. Kirjoitan myöhemmin tarkemman kuvauksen Länsirannan sirpaleisesta aluejaosta, mutta ymmärtääkseen alueen tapahtumia, on tiedettävä, että C-alueella palestiinalaisten ”turvana” on ainoastaan Israelin viranomaiset. South Hebron Hillsin alueella paikalliset ovat pääosin paimentolaisia, jotka kasvattavat lampaita ja viljelevät oliviipuita. Monet kylät elävät hyvin yksinkertaista elämää teltoissaan, ja saavat sähkönsä aurinkopaneeleista ja vetensä kaivoista. Ongelmana tällä alueella ovat siirtokunnat, joiden tieltä tuhannet palestiinalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Siirtokuntien asukkaat ovat fundamentalisteja, jotka eivät muuta alueelle halpojen asuntojen perässä vaan ideologisista syistä.

Aamun ensimmäinen kohde oli pieni beduiinikylä aivan suuren siirtokunnan kyljessä. Armeija oli juuri tuhonnut sieltä erään rakennuksen ja joukko israelilaisia rauhanaktivisteja oli tullut jälleenrakennustalkoisiin. Olimme kuulleet, että siirtokuntalaiset aikovat istuttaa palestiinalaisten maille omia oliivipuitaan, mutta emme ehtineet jäädä katsomaan tilannetta, sillä saimme kutsun lähteä äkkiä Susiyan kylään.

Sotilaita, palestiinalaisia ja siirtokuntalaisia Susiyan kylässä. Etualalla EAPPI-tarkkailija.

Susiyassa palestiinalaiset olivat istuttamassa oliivipuitaan omalla maalleen, kun siirtokuntalaiset saapuivat häiritsemään työntekoa.Kun saavuimme paikalle, oli armeija jo paikalla. Paikalla oli myös joukko kansainvälisiä aktivisteja, jotka kuvasivat tapahtumia. Tilanteen päätteeksi yksi palestiinalainen pidätettiin, koska hän istui siirtokunnan ja palestiinalaiskylän rajakivellä. Sen sijaan palestiinalaisten maille tulleet siirtokuntalaiset eivät saaneet samaa kohtelua.

Susiyasta siirryimme kahteen pieneen paimentolaisyhteisöön, jotka molemmat olivat saaneet tuhoamismääräyksiä rakennuksille, tuulivoimalalle sekä aurinkopaneeleille. Tutustuimme pieneen ”voimalaan”, josta aurinkopaneeleja säädeltiin. Näitä moderneja energialähteitä on ollut rahoittamassa mm. Saksan ulkoministeriö. Tuhoamismääräykset saatuaan kylän asukkaat voivat odottaa minä päivänä tahansa armeijan bulldozereita, jotka saapuvat lanaamat rakennukset maan tasalle. Tuhoamismääräyksen syynä on luvatta rakentaminen tai ”Security”. Tätä on lievästi sanottuna hieman vaikeaa käsittää kun katselee melko alkeellisissa oloissa eläviä paimentolaisperheitä. Todellinen syy lienee se, että nämä ihmiset halutaan häätää mailtaan, jotta siirtokuntia voitaisiin laajentaa tai että siirtokuntalaiset voisivat ottaa viljelysmaat käyttöönsä. Tai että palestiinalaiset halutaan häätää pois kotiseudultaan.

Edessä tuore EAPPI-tarkkailija, taustalla tuhoamismääräyksen saaneet aurinkopaneelit.

Päivän päätteeksi vierailimme vielä yhdessä palestiinalaiskylässä, jossa tutustuimme italialaiseen Operation Dove -rauhanjärjestöön. Doven neljän hengen porukkaa asuu palestiinalaisyhteisössä, ja omalla läsnäolollaan suojelee kylää väkivaltaisilta siirtokuntalaisilta. Dove on ollut kylässä vuodesta 2004. Lähikylän lapset joutuvat joka päivä kulkemaan kouluun siirtokunnan ja sen etäpesäkkeen (outpost) välistä, jolloin siirtokuntalaiset ovat kivittäneet ja pahoinpidelleet lapsia sekä ajaneet autolla heidän päälleen. Doven ansiosta lapset voivat käydä koulua, ja paimenet paimentaa vuohia. Liikutuin siitä sitoutumisen asteesta, jolla järjestön aktiivit haluavat edistää palestiinalaisten ihmisoikeuksia.

Tänään siirtokuntalaiset olivat tuoneet lampaansa syömään palestiinalaisten juuri kylvämiä heinän oraita. Jos oraat syödään nyt, ei eläimillä ole kesällä enää mitään syötävää jäljellä. Vastauksena kysymykseen, millä oikeudella tulette tuhomaan palestiinalaisten maille heidän viljelysmaansa, saa vain kuulla ”This land belongs to our people”. Tämän argumentin kanssa täällä koitetaan toimia. Raskainta on se, että toisilla ei ole mitään oikeutta. Jos talo tuhotaan tai oliivipuut kaadetaan, ei voi muuta kuin jatkaa elämää. Oikeutta ei palestiinalaisille ole C-aluella luvassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: