Sabah el kheer?

Tänä aamuna olimme ensimmäistä kertaa päivystämässä Israelin ja Länsirannan välisellä checkpointilla. Meitarin checkpointin läpi kulkee päivittäin tuhansia palestiinalaisia pääasiassa töihin Israelin puolelle. Meidän tehtävänämme on valvoa, että kaikki sujuu ilman suurempia häiriöitä.

Herätyskelloni soi kolmelta, jotta ehtisimme checkpointille neljäksi, jolloin se avataan. Kun saavuimme perille vähän ennen neljää, oli jonossa jo muutama kymmenen palestiinalaismiestä. Monen perheen toimeentulo riippuu Israelissa sijaitsevista työpaikoista, mutta työluvan saaminen vaatii oman prosessinsa. Toisten lupa kattaa vain päivittäiset käynnit työpaikalla, kun toiset taas saavat luvan viettää koko työviikon Israelin puolella. Siksi työviikon aloittava sunnuntaiaamu on checkpointin kiireisin.

Meitarin checkpoint on melko rauhallinen verrattuna esimerkiksi Jerusalemin lähellä sijaitsevaan Qalandiaan, jonka läpi kulkee päivittäin monikertainen määrä ihmisiä. Vaikka olin nähnyt kuvia, ja lukenut artikkeleita checkpointeista, oli paikan päällä kuitenkin surullista katsoa aitauksen läpi kulkevia ihmisiä. Miehiä, jotka heräävät joka aamu ennen neljää päästäkseen töihin Israeliin. Joka ikinen aamu saman aitauksen läpi, samat portit, samat sormenjäljet, paperien tarkastukset, ja sen jälkeen jonottamaan kyyteihin. Tämän checkpointin läpi matkustavat eivät sentään joudu jonottamaan tunteja, niin kuin monessa muussa paikassa, mutta se ei tee ihmislaumasta yhtään lohduttomampaa näkyä. Blogin otsikko on arabiaa ja tarkoittaa hyvää huomenta. Sitä toistimme tänään satoja kertoja niille 3600 palestiinalaiselle, jotka kulkivat checkpointin läpi kolmen tunnin päivystyksen aikana. Lisäsin perään kysymysmerkin, sillä kuinka hyvä on huomen, joka alkaa aina samalla nöyryytyksellä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: