Wild Wild West Bank

Talojen tuhoamiset ja tuhoamismääräykset ovat arkipäivää South Hebron Hillsin alueella. Sillä aikaa, kun olimme Jerusalemissa koulutuksessa, saimme tietää, että lähellä Um Al Kherin kylää on tuhottu rakennuksia, ja meidän tulisi mennä käymään siellä mahdollisimman pian palattuamme. Aloitimme siis tänään kenttäkierroksen Saadet Tha’lahin kylästä. Kun kuskimme Subaru kynti vaivaista kinttupolkua pitkin kohti kylää, tuli vastaan kolme EU-komission jeeppiä. Tiesimme, että kylän tuhot ovat saaneet paljon mediahuomiota, ja kansainväliset järjestöt ovat vierailleet kylässä. Olimme siis yksi monien muiden joukossa. Kylän asukkaat toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi, ja kertoivat tuhoista. Armeijan ja bulldozereiden vyöriminen kylään satuttaa kaikkia kyläläisiä, mutta etenkin pieniä lapsia, jotka monet kärsivät peloista ja painajaisista.

Sotilaat eivät antaneet tarpeeksi aikaa tyhjentää lammassuojaa, jonka seurauksena viisi karitsaa kuoli tuhossa.

Lukuiset kansainväliset organisaatiot ja korkean tason delegaatiot vierailevat kylissä, mutta tuntuu, että vain vähän voidaan tehdä tuhojen estämiseksi. Monet poliitikot ovat käyneet paikan päällä kauhistelemassa tapahtumia, mutta painetta Israelia kohtaan ei vain synny. Silti kansainvälinen huomio on paikallisten ainoa toivo, ja voi jossain määrin rajoittaa tuhoja. Meidän tehtävämme EAPPI-tarkkailijoina on tarjota kyläläisille suojelevaa läsnäoloa, ja raportoida tapahtumista omille verkoistoillemme. Erään kylän aurinkopaneelit onnistuttiin säästämään muun muassa EAPPIen aktiivisen lobbaamisen ansioista.

Tämä rakennus oli kahdeksanhenkisen perheen koti ennen tuhoamista.

Rakennusten tuhoamisen virallisena perusteena on se, että ne on rakennettu ilman lupia. Tosi asiassa palestiinalaisten on täysin mahdotonta saada minkäänlaisia rakennuslupia edes omistamilleen mailleen, ja ihmisten on kuitenkin asuttava jossain. Rakennusten tuhoamiselle on siis teoriassa olemassa selitys. Tänään kohtasimme kuitenkin silkkaa julmuutta (jota talotuhotkin toki ovat). Kylän vesisäiliö tuhottiin, mutta tuhoamisen lisäksi bulldozerit ajoivat veden päälle lampaiden ulosteita, jotta vedestä tulisi käyttökelvotonta. Lienee sanomatta selvää, millainen elinehto vesi täällä on. Palestiinalaiset maksavat hurjia summia vedestään, sillä suurin osa vedestä käytetään laittomissa siirtokunnissa. Veden tuhoaminen edustaa sellaista julmuutta, jota ei ihmismieli taipunut käsittämään. Onneksi kylässä on vielä toinen vesisäiliö, ja kaukaisemmat serkut olivat tuoneet vettä kylään, jotta eläimet on saatu juotettua.

EAPPI-tarkkailija kuvaa lampaiden ulosteilla tuhottua vesisäiliötä.

Edellisen EAPPI-tiimin jäsen sanoi perehdyttäessään, että pahimmalta tuntuu se, että he hyökkäävät kaikista heikoimpien, köyhimmistä köyhimpien kimppuun. Selitys löytynee alla olevasta kuvasta. Siirtokuntia halutaan koko ajan laajentaa, ja viljelysmaat saada siirtokuntien käyttöön. Rakennusten tuhoaminen, viljelysmaiden kaappaaminen, paimentolaisten häirintä ja satunnainen väkivalta ovat keinoja saada ihmiset jättämään kotinsa. Useimmat ovat kuitenkin kaikesta tästä huolimatta päättäneet toisin. Haastattelemamme 47-vuotias mies kertoi asuneensa kylässä koko ikänsä ja sanoi, että lähtee sieltä vasta kuolleessaan. Kyse ei ole ainoastaan siitä, että ihmisillä ei olisi paikkaa mennä, vaan myös rakkaudesta omaan kotiinsa, ja maahan jota aiemmat sukupolvet ovat viljelleet ja jossa eläimensä kasvattaneet. Kollegani kanssa englanniksi käymäni keskustelu sai toteamaan julman ristiriidan siinä pitää tapahtuu mäen päällä ja mitä laaksossa. Toisessa on käynnissä construction ja toisessa destruction. Molemmat palvelevat samaa tarkoitusta.

Nämä rakennukset laajentavat entisestään Karmelin siirtokuntaa, joka sijaitsee Um Al Kherin ja Saadet Tha'lahin kylien vieressä. Kuvan alalaidassa näkyvä tie oli ennen Um Al Kherin asukkaiden käytössä, mutta on nyt suljettu "turvallisuussyistä".

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: