Erilainen koulumatka

Lähes koko Länsirantaa ympäröi Israelin rakentama muuri, jonka kansainvälinen tuomioistuin on todennut laittomaksi. Israel on rakentanut muurin suurilta osin miehitetylle palestiinalaisalueelle, ja on liittänyt sen avulla osia miehitetystä alueesta osakseen. Muurin toiselle puolelle on jäänyt useita palestiinalaiskyliä, joissa asuvien ihmisten kohtalo on surkea. He eivät ole israelilaisia, mutta he eivät myöskään pääse Länsirannan puolelle ylittämättä checkpointia. Näiden palestiinalaisten elintila on olematon. Erityisen suuria ongelmia muuri aiheuttaa Jerusalemin pohjoispuolella. Yhteen surullisimmasta tapauksista voi tutustua kollegani Steve Hyndin blogissa.

South Hebron Hillsin alueella muuri kulkee suureksi osaksi lähellä vuoden 1967 rajoja. Aivan Länsirannan eteläosassa kuitenkin eräs palestiinalaiskylä on jäänyt muurin toiselle puolelle. Tämän kylän asukkaat elävät erityksissä muusta Länsirannasta, jossa kylän lasten koulu sijaitsee. Muurin takia lapset joutuvat joka päivä kulkemaan kouluun checkpointin kautta, ja meidän tehtävämme on muutaman kerran viikossa saattaa lapset checkpointin läpi, ja katsoa, että koulumatka sujuu ongelmitta.

EAPPI-tarkkailijat saattamassa koululaisia kotiin

Tänään olin ensi kertaa mukana saattamassa Beit Yatirin kylän lapsia koulusta kotiin. Checkpointin ylitys sujuu kohtalaisen jouhevasti, mutta ei voi olla mietimättä mikä vaikutus sillä on pieniin lapsiin, että kaksi kertaa päivässä joutuu kulkemaan metallinpaljastajan läpi turvatarkastukseen ja näyttämään henkilöpaperinsa rynnäkkökiväärein varustetuille sotilaille ja turvamiehille. En voinut olla tänään ajattelematta sitä joka elokuista tunnetta, kun katselee pieniä koululaisia matkalla kouluun ensimmäistä kertaa. Liian suurine reppuineen ne tuntuvat vain niin pieniltä. Ihan liian pieniltä tähän maailmaan.

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: