Vallatut talot


"Siirtokunta-asutus" Jerusalemin vanhan kaupungin muslimikorttelissa. Eräs perhe sai huomata häistä palattuaan, että heidän kotiinsa (ei kuvassa) on muuttanut siirtokuntalaisia, eikä paluuta omaan kotiin sen jälkeen enää ole ollut.

Olin reilu viikko sitten vierailulla Jerusalemin tiimin luona. Itä-Jerusalem on poikkeuksellinen työympäristö, sillä Israel on liittänyt Itä-Jerusalemin alueen osaksi Israelin valtiota, ja pitää koko aluetta pääkaupunkinaan. Vuoden 1967 sotaan asti Itä-Jerusalem oli osa palestiinalaisalueita. Kansainvälinen yhteisö ei tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, ja siksi suurin osa suurlähetystöistä sijaitsee Tel Avivissa. Itä-Jerusalemissa asuu kymmeniä tuhansia palestiinalaisia, joiden asema on ”permanent resident of Israel”. Itä-Jerusalemin asukkaiden asemaan voi perehtyä tarkemmin täällä.

Israelin miehityksen aikana Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueille on muuttanut israelilaisia ”siirtokuntalaisia”. Käsite on tässä yhteydessä hieman hankala, sillä vanhassa kaupungissa ja vanhoissa palestiinalaiskaupunginosissa kyse ei ole varsinaisista siirtokunnista, vaan israelilaisista, jotka valtaavat palestiinalaisten taloja.

Vierailuni aikana tutustuin Sheikh Jarran alueeseen, jonka tapahtumat tuntuvat kaikessa kauheudessaan lähes absurdilta. Alueen palestiinalaisasukkaat saivat Jordanian hallinnon aikaan alueelle rakennusoikeuden, ja kaupunginosa on enimmäkseen rakennettu 1950-luvulla. Monet perheet ovat asuneet alueella yhtäjaksoisesti siitä asti paettuaan aiemmin Länsi-Jerusalemista tai Haifan alueelta Israelin valtion syntyessä 1948.

Sheikh Jarrah’ssa useita palestiinalaisperheitä on häädetty kodeistaan, ja tilalle on muuttanut ideologisia siirtokuntalaisia. Alueella on asunut 20- ja 30-luvulla joitakin juutalaisperheitä. Tämä riittää tekosyyksi perheiden häätämiseen. Joka perjantai kymmenet palestiinalaiset, israelilaiset ja kansainväliset rauhanaktivistit saapuvat osoittamaan mieltään Sheikh Jarrah’iin. Kylteissä vaaditaan oikeutta häädetyille ja loppua laittomille siirtokunnille. Lumisateesta huolimatta aktivistit olivat paikalla myös vierailuni aikana. Mielenosoituksessa tapasin yhden häädön uhreista, Nasser al-Ghawin.

EAPPI-tarkkailijat monitoroivat joka perjantai Sheikh Jarrahin mielenosoitusta.

Nasser al-Ghawi ei aio antaa periksi taistelussaan kodistaan.

Nasser al-Ghawin 37-henkinen perhe asutti isoa taloa Sheikh Jarrah’ssa vuoteen 2009 saakka, jolloin heidät häädettiin talostaan ja israelilaiset muuttivat tilalle. Häädettyjen joukossa oli myös Nasserin 92-vuotias isä. Nasser ja osa hänen perheestään päättivät jäädä protestiksi asumaan telttaan talon edustalle.  Nasserin teltasta tuli symboli Sheikh Jarrahin häädöille. Eräänä päivänä Nasserin taloon muuttanut siirtokuntalainen ilmaantui telttaan M16-kiväärin kanssa ja uhkasi tappaa perheen. Nasser kaatoi uhkaajan kanveesiin, jolloin hänet pidätettiin, ja hän joutui maksamaan 3000 shekeliä päästäkseen vapaaksi. Uhkaajalle ei koitunut seurauksia. Teltta tuhottiin armeijan toimesta yli 10 kertaa, ennen kuin Nasser viimein muutti pois talonsa edestä.

Al-Ghawin perheelle, kuten muillekaan Sheikh Jarrah’sta häädetyille ei ole tarjottu muuta asuinpaikkaa. Kun Nasser kysyi mihin heidän pitäisi kodistaan lähteä, sai hän poliisilta vastaukseksi ”Meitä ei kiinnosta. Muuttakaa vaikka Jordaniaan tai Saudi-Arabiaan.” Taloihin muuttaneet israelilaiset ovat vahvasti ideologisia ja uskovat, että heidän tehtävänään on asuttaa alue ja häätää palestiinalaiset pois kodeistaan. YK:n alaisen OCHA:n raportin tilanteesta voi lukea täältä.

Sheikh Jarrah’n tapahtumat ovat heränneet paljon kansainvälistäkin huomiota, ja häädöt on tuomittu YK:ta ja Euroopan Unionia myöten. Itä-Jerusalemin palestiinalaisten heikko asema kiteytyy mielessäni Sheikh Jarrah’n häätöihin ja Silwanin alueen talotuhoihin. Ei voi olla miettimättä, kuinka järjestelmällinen operaatio palestiinalaisten häätämiseksi on käynnissä. Rakennuslupia ei saa, ja päivittäin lukuisat ihmiset menettävät kotinsa armeijan tuhotessa taloja tai häätäessä ihmisiä kodeistaan. Palestiinalaisten sekä heitä tukevien israelilaisten rauhanaktivistien hiljainen vastarinta tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Sheikh Jarrah Solidarityn nettisivuilta löytyy runsaasti tietoa alueen tilanteesta ja vastatoimista.

Talon palestiinalaisasukkaat jäivät asumaan osaan talosta siirtokuntalaisten ottaessa toisen päädyn talosta haltuunsa. Alueen tilanne on hyvin kiristynyt talojen valtausten vuoksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: