Israelin ystävät

Vuosi sitten en tiennyt juuri mitään tästä konfliktista, jonka keskellä nyt elän. Sanon näin siitä huolimatta, että tiesin todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin keskivertokansalainen Suomessa. Olen oppinut täällä sen, että konfliktiin voi olla kymmeniä eri näkökulmia, ja jokaisen narratiivi kuulostaa ainakin tiettyyn pisteeseen asti järkevältä. Samalla olen oppinut ymmärtämään, miksi ratkaisun löytäminen on niin vaikeaa.

Vietimme viime viikon koulutuksessa Israelin puolella, ja tapasimme monia eri rauhanaktivisteja sekä yhden siirtokuntalaisen, joka hänkin varmasti omassa mielessään työskentelee rauhan puolesta. Erityisesti tämän siirtokuntalaisen tapaaminen, sekä seuraavana päivänä kuultu luento kristillisestä siionismista herättivät paljon ajatuksia. Meidän päivittäisessä työssämme siirtokuntalaiset typistyvät jonkin sortin hulluiksi, jotka väkivaltaisin keinoin pyrkivät häätämään palestiinalaiset heidän mailtaan. He uskovat asuttavansa Jumalan heille lupaamaa maata, Juudeaa ja Samariaa. Tukenaan heillä on valtava maailmanlaajuinen kristillis-siionistinen liike, joiden tavoite on sama. He kutsuvat itseään Israelin ystäviksi. Kuinka ironista, sillä monen israelilaisen rauhanaktivistin mielestä he ovat Israelin pahimpia vihollisia.

Kuvassa Jerusalem, joka on pyhä kaupunki niin muslimeille, kristityille kuin juutalaisillekin.

Suurin osa Israelilaisista ei katso Länsirannan kuuluvan Israelille. Yksikään maailman valtio ei katso Länsirannan kuuluvan Israelille. Siirtokuntalaiset sekä kristilliset siionistit katsovat, että koko tämä alue on pyhää maata, jonka Jumala on luvannut valitulle kansalle. Kristilliset siionistit tukevat Israelin politiikkaa mitään kyseenalaistamatta. He muodostavat suuren kansainvälisen liikkeen, joka on myös ihmisoikeuksia rikkovan politiikan tukena. He uskovat, että Israelin valtiota siunaamalla saa itsekin siunauksen. Hämäräksi jää, miten siunaus voi tarkoittaa minkä tahansa politiikan ja tekojen hyväksymistä. Tämä liike on vahvasti edustettuna myös Suomessa. Törmäät liikkeeseen varmuudella, jos haluat toimia aktiivisesti palestiinalaisten ihmisoikeuksien puolesta. Luulen, että monet suomalaiset kristilliset Israelin ystävät eivät ole tietoisia siitä mitä alueella tapahtuu ja mitä heidän tukemansa politiikka aiheuttaa ihmisille täällä. Kristillinen vakaumus ei suinkaan tarkoita automaattisesti sitä, että tukisi Israelin politiikkaa. Suomessa toisenlaiseen näkökulmaan voi tutustua täällä.

Haluan olla sellaisen Israelin ystävä, joka toimii demokraattisten periaatteiden mukaisesti ja noudattaa kansainvälisiä sopimuksia eikä syyllisty ihmisoikeusrikkomuksiin. Israelin politiikan kritisoiminen ei tarkoita sitä, että on Israelin vihollinen. Israel on monessa mielessä tämän alueen tasa-arvoisin ja demokraattisin maa. Vertaaminen naapurimaihin ei silti tee sen poliitikasta hyväksyttävää. Uskon, että oikeudenmukaisen rauhan rakentajat ja miehityksen päättymistä toivovat ovat lopulta Israelin parhaimpia ystäviä, sillä miehityksen päättyminen vapauttaisi myös Israelin miehittäjän raskaasta roolista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: