Palestiinalaiset vettä vailla

Tämä kolumni on julkaistu Demokraatti -lehdessä 2.4.

Me suomalaiset tulemme harvoin ajatelleeksi veden kulutusta ja sen riittävyyttä. Olemme tottuneet siihen, että voimme käydä suihkussa, vetää vessan, pestä pyykkiä ja uida uima-altaissa ajattelematta sen enempää mistä vesi tulee ja riittääkö se. Israelin miehittämällä Länsirannalla tilanne on toinen. Iso osa asukkaista kärsii veden puutteesta, ja jokainen pisara vettä on arvokasta.

Sadat tuhannet palestiinalaiset asuvat kylissä, joissa ei ole lainkaan omaa vesilähdettä tai vedensaanti on hyvin rajoitettua. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että vettä ei olisi saatavilla. Kylien läheisyydessä sijaitsevat Israelin laittomat siirtokunnat ovat kytkettyinä vesiverkkoon, ja vedensaanti siirtokunnissa on rajatonta. Samaan aikaan, kun palestiinalaiskylissä säästetään jokainen vesipisara, voivat siirtokuntalaiset uida uima-altaissaan. Kansainvälisen humanitäärisen oikeuden mukaan miehittäjän tulee taata miehitetyn alueen väestölle perusinfrastruktuuri, ja vesivarat tulee jakaa tasaisesti. Kuitenkin YK:n tuoreen raportin mukaan Israelin ja Palestiinan merkittävimmän vesilähteen, Mount Aquiferin, vesivaroista 86% on menee Israelin käyttöön.

Israelin armeija on tuhonnut Länsirannalla yli 100 palestiinalaisten kaivoa tai vesilähdettä vuosina 2009-2011. Näiden tuhoamisten vaikutukset ulottuvat tuhansiin ihmisiin. Sen lisäksi palestiinalaisten pääsy heidän omistamilleen vesilähteille on monissa kylissä estetty. Syynä voi olla siirtokuntalaisten palestiinalaisia kohtaan harjoittama väkivalta tai vesilähteen luvaton haltuunotto. Palestiinalaisten kaivoja on myös myrkytetty siirtokuntalaisten toimesta. YK:n raportti kertoo lisäksi, että vesilähteiden laiton kaappaaminen on saattanut palestiinalaiskylät taloudelliseen ahdinkoon, ja pakottanut osan maanviljelijöistä luopumaan viljelyksistään.

Saadet Tha’lah on Karmelin siirtokunnan kupeessa sijaitseva kylä. Tämän vuoden helmikuuhun asti kyläläisillä oli käytössään kaksi suurta vesisäiliötä, joiden vesi riitti 80 asukkaan ja satojen lampaiden tarpeisiin. Helmikuun 15. päivä Israelin armeija saapui kylään ja tuhosi eläinsuojan ja yhden kodin lisäksi kylän molemmat vesisäiliöt. Rakenteiden tuhoamisen lisäksi säiliöön ajettiin lampaiden ulosteita, joka teki vedestä ja säiliöstä täysin käyttökelvottoman. Tällä hetkellä kyläläiset hakevat traktorilla veden hankalien yhteyksien päässä sijaitsevasta At Tuwanin kylästä. Polttoaine ja vesikulut ovat n. 500 shekeliä kuukaudessa, mutta kesällä vettä kuluu paljon enemmän. Tankeissa ostettu vesi on lähes neljä kertaa kalliimpaa kuin vesijohtovesi. Kyläläiset saavat elantonsa lampaiden kasvattamisesta. Nyt he ovat epätoivoisessa tilanteessa, sillä säiliön puhdistukseen ja jälleenrakentamiseen ei ole varaa, mutta kylä tarvitsee vettä ja eläimet on juotettava.

Susiyan kylässä asuu noin 300 palestiinalaista. Kylän ympäristöön on rakennettu Israelin siirtokunta, jonka laajentumispyrkimykset uhkaavat palestiinalaisten asutuksia. Kylän keskellä sijaitseva suuri vesisäiliö tuhottiin vuonna 2001. Rakenteiden tuhoamisen lisäksi armeija murskasi ja työnsi säiliöön vanhan Subarun, joka teki vedestä käyttökelvottoman. Yli kymmenen vuotta säiliön tuhoamisen jälkeen säiliön vesi on edelleen öljyn ja ruosteen vuoksi käyttökelvotonta. Kylän kaikilla rakenteilla on tuhoamismääräykset ja asukkaiden pääsyä omille mailleen on rajoitettu määräämällä siirtokuntaa ympäröivä alue ”turvallisuusvyöhykkeeksi”. Todellisuudessa tämä vyöhyke kaappaa suuren osan palestiinalaisten viljelysmaasta, ja samalla 30 kylän kaivoa. Vettä kyläläisillä olisi siis riittämiin, mutta heillä ei ole pääsyä alueelle, jossa kaivot sijaitsevat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: