Muurin varjossa

Vuonna 2002 Israel ryhtyi rakentamaan Länsirannalle 8 metrin korkuista muuria.Valmistuessaan muurin pituus on 723 kilometriä, joka on tuplasti ns. vihreän linjan (vuoden 1949 aselepolinja) pituus. Israel perusteli muuria tarpeella suojella kansalaisiaan terrori-iskuilta ja kutsuu aitaa turvamuuriksi. Muuri kuitenkin haukkaa 9,5 % Länsirannasta. Kansainvälinen tuomioistuin totesi vuonna 2004 muurin laittomaksi niiltä osin, kun se ei ole Israelin maaperällä. Vain 20 % muurista noudattaa vihreää linjaa, muu osa muurista on Länsirannan puolella.

Muurin tieltä on tuhottu kyliä ja rakennuksia sekä pakkosiirretty palestiinalaisasukkaita. Muuri kaappaa palestiinalaisten maita osaksi Israelia ja muurin takia palestiinalaisten liikkuminen on hyvin rajoitettua. Ihmisoikeusjärjestöt sekä aitaa vastustavat israelilaiset ja palestiinalaiset kutsuvat aitaa nimellä ”separation barrier”. Länsirannan pohjoisosissa monien palestiinalaisten viljelysmaat jäivät muurin toiselle puolelle, ja heidän täytyy joka päivä jonottaa portilla päästäkseen omille mailleen. Tämän lisäksi heidän on käytävä läpi monimutkainen lupaprosessi, saadakseen kulkea portista muurin toiselle puolelle.

Viime viikolla vierailin Bethlehemissä ja kiersin pitkin muuria katsomassa siihen maalattuja kuvia ja tekstejä. Kuljettuani tovin muurin viertä ihmettelin miten muuri tuntuu yhtäkkiä olevan jokapuolella ja päädyin erään talon pihaan, jota muuri ympäröi kolmelta sivulta. Talon asukas esitteli itsensä ja pyysi sisään hänen pieneen kauppaansa. Hän kertoi, kuinka eräänä päivänä hän palasi kotiin Jerusalemista, ja hänen talonsa ympärille oli alettu rakentaa 8-metristä muuria. Muuri oli alunperin suunniteltu rakennettavaksi koko talon ympärille niin, että asukkaiden täytyisi kulkea portista sisään. He onnistuivat kuitenkin estämään yhden seinämän rakentamisen, ja nyt talon yhdeltä sivustalta näkee muutakin kuin muurin. Silti näky on pysäyttävä. Ennen muurin rakentamista talo sijaitsi vilkkaan tien varrella, ja perheen kauppa menestyi hyvin. Nyt turistien on vaikea löytää kauppaa – minäkin päädyin sinne sattumalta. Tästä linkistä voi tutustua perheeseen ja kauppaan.

Muuri on täynnä maalauksia ja myös kuuluissa englantilainen graffittitaiteilija Banksy on käynyt jättämässä jälkensä muuriin. Banksyn muuriin maalaamia taideteoksia voi käydä katsomassa täältä. Itse en onnistunut löytämään niistä kuin yhden. Tässä kuvashowssa muutamia kuviani muurista ja muurin ympäröimästä Anastasin perheen talosta. Rauhankyyhky on Banksyn teos.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: